Klokkene spiller for byen!

Klokkenist Mariko Takei Myksvoll vil ha jevnlige konserter på Bergens eneste klokkespill gjennom det neste året. Hun spiller gjerne for både dansende studenter og tutende bilister.

Klokkene spiller for byen!

Frem til neste høst skal Mariko arbeide i en 20 % prosjektstilling som klokkenist i Johanneskirken, og hun har planer om jevnlige konserter. Til vanlig arbeider hun i Løvstakksiden menighet som kantor, er en anerkjent musiker og vant BKFs kulturpris for 2022. 

Byens eneste klokkespill 

Takei Myksvoll kommer opprinnelig fra Japan, der hun er utdannet pianist. Etter at hun flyttet til Norge i 1992 tok hun orgelutdanning i Oslo, København og på Griegakademiet, der hun møtte mannen sin. Det var gjennom han, tidligere kantor i Johanneskirken, Asbjørn Myksvoll, hun ble interessert i klokkespill. Mannens drøm var å ha et klokkespill i kirken han jobbet i, og daværende kirkeverge Kjell Bertel Nyland m.fl. tente på ideen.  

I 2014 fikk endelig byens sentralt plasserte kirke 48 klokker på plass. De er støpt hos anerkjente Royal Eijsbouts i Nederland. Den største klokken er på 2,2 tonn, og den minste er bare åtte kilo. Det er byens eneste klokkespill, og ekteparet Myksvoll reiste til København for å ta en to-årig klokkenistutdannelse. Siden har det blitt mye klokkespill, og Mariko har et eget øvings-klokkespill i St. Markus kirke. Hun gleder seg til konsertene fremover. 

- Hva kan publikum forvente? 

- Annenhver fredag kl. 16 blir det minikonserter på 10-15 minutter. Jeg har kalt de Fredsklokker, til oppmuntring til de som kanskje har hatt en tøff uke. Tanken er at “Nå er det helg, og vi trenger fred”, forklarer klokkenisten. Det blir også litt lengre konserter én lørdag i måneden, samt omvisninger for skoleklasser og andre interesserte.  

Åpen for musikkønsker 

Klokkenisten er åpen for all type musikk. Det skal være et program for hele byen, ikke bare for kirkeinteresserte. Derfor blir det en blanding av pop og klassisk musikk, alt etter tema. Klokkespillet kan også spilles sammen med andre instrumenter. 

- Det kan være tema for søndagens gudstjeneste, om det er høst, FN-dagen og andre ting. Da krigen startet i Ukraina i vinter spilte jeg Ukrainas nasjonalsang hver fredag. 

- Hvordan er det å spille uten å se publikum? 

- Første gang var det litt rart. Nå tenker jeg ikke så mye på det. Noen lytter alltid, og jeg får en del tilbakemeldinger. Jeg spilte en gang i bisettelsen til en som hadde bodd i nærheten. Avdøde hadde vært syk lenge, og gledet seg til hver klokkespill-konsert kl. fire på fredager.  

- Hvordan skal publikum oppføre seg? 

- Folk kan gjøre som de vil. Noen småprater eller går rundt. Jeg spilte musikk fra Harry Potter-filmene en gang, og da begynte studentene å danse. Under koronapandemien en regnværsdag kom det mange kjørende i biler for å høre. Det ble en drive-in-konsert! Etterpå tutet de for å hilse. Andre ganger hører jeg applaus. Det er kjekt med respons, men det er ikke nødvendig. Men uavhengig av om publikum er der eller ikke er det fint at klokkene spiller for byen. 

Mer informasjon

Følg med i kalenderen for alle klokkespillkonserter her: Skjerikirken.no 

Følg gjerne Facebook-siden Johanneskirkens klokkespill.

Meld gjerne inn musikkønsker til Mariko Takei Myksvoll (kontaktinfo under) 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"